Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aşure geleneği nasıl ortaya çıkmıştır?
Aşure Anadolu’da çeşitli tahıllardan pişirilir ve Nuh Tufanı ile ilgili bir rivayete dayanır. Rivayetlere göre, tufan sırasında gemideki insanların yiyecekleri biter ve yiyecek torbalarının dibinde kalan az miktardaki yiyecek, pişirilip yenmek üzere tek bir kazanda toplanırdı.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure neden yapılır ve dağıtılır?
Aşure neden yapılır sorusunun en önemli cevabı paylaşmaktır. Aşurenin amacı sadece bu kutsal günü aile bireyleriyle kutlamak değil, aynı zamanda sizinle komşularınız, mahalleniz ve etrafınızdaki tüm sevdikleriniz arasındaki paylaşım duygusunu güçlendirmektir.
Aşure kimin adeti?
Aşura buğday yetiştirilen Mezopotamya’dan yayılmıştır. Bu nedenle, Aşura benzeri tatil veya Yeni Yıl yemekleri Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşureyi hangi peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Araplarda aşure var mı?
Bu isim, İslam öncesi Araplar tarafından da kutsal sayılan Aşure’nin onuncu gününde yenen yemeğe verilmiştir. Elbette bir başka rivayete göre de tufana yakalanan Hz. Nuh, Cudi Dağı’na oturduğunda gemisindeki her şeyi ekleyerek Aşure’yi yapmıştır.
Aşureyi kim icat etti?
Geleneksel olarak Nuh, büyük tufandan sonra karaya çıktığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır.
Aşurenin dinimizde yeri nedir?
İkram: Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da onun bütün yıl boyunca rızkına bereket ve bolluk ihsan eder.” buyurarak, Aşure gününde ve bu ayda, ailemizin geçimini zorlamayacak şekilde cömertçe harcamaya teşvik etmiştir.
Aşure neden 12 çeşit?
Aleviler Aşure yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır.
Aşureye neden aşure denmiş?
Aşure ismi dilimize Arapça “aşura” kelimesinden girmiş olup, İbranice “onuncu” anlamına gelen “asor” kelimesinden gelmektedir.
Aşureyi kaç eve dağıtmak lazım?
Muharrem ayında insanlar 12 gün oruç tutar ve 12. günde oruç Aşure ile açılır. Aşure geleneğinde en az 7 malzeme içermesi kabul edilebilir. 7 kapıya (komşular, tanıdıklar) dağıtım yapılmasına müsamaha gösterilir.
Aşure neden 41 çeşittir?
41 çeşit malzemenin elde edilmesinin zorluğu nedeniyle daha az malzemeyle yapılabilir. Bu durumda bir tutam tuz, biraz bal ve biraz süt, tüm besinlerin özü olarak kabul edildiğinden eksiklikleri giderdiğine inanılır.
Aşure dağıtmak şart mı?
Cevap: Aşurede şart koşulan şey oruçtur. – Aşurede aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre Aşure günü aileye ikramda bulunmak sünnettir.
Aşure ayı Alevilerin mi?
Aşure bayramı Aleviler tarafından da kutlanır. Bu günde, geleneğe göre tatlılar hazırlanır, çorba pişirilir (geleneğe bağlı olarak) ve peygamber hakkındaki hikayelerin anılması için dağıtılır.
Alevilerin aşuresi yenir mi?
Sunular dağıtıldıktan sonra Aşura pişirilir. Aleviler, “12 İmam”ı temsil eden Aşura yapmak için 12 farklı malzeme kullanırlar.
Alevîler aşureyi nasıl yapar?
Aleviler her zaman 12 malzemeden kül yaparlar. Bunlara buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, pekmez, hurma pekmezi, nar pekmezi, pancar suyu, hurma, kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, badem ve fıstık, fındık, ceviz, çam fıstığı ve susam dahildir. Fındık içerir.
Muharrem ayı Alevîler için neden önemlidir?
Alevi-Bektaşiler, Ehl-i Beyt sevgisini kendilerine yol olarak benimsemişlerdir. Yolları, büyükleri Ehl-i Beyt sevgisi ve yaşamıyla şekillenmiştir. Bu nedenle Muharrem ayı onlar için Kerbela’nın hüznünü kucaklamak anlamına gelir. Kerbela’daki acıyı paylaşmak ve Hüseyin’le arkadaş olmak isterler.